De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

Gebruikerstips

Enkele tips voor mensen die nog niet met het fenomeen 'blog' vertrouwd zijn. De Vrolijke Plug heeft helaas geen tijd om individuele vragen op dit gebied te beantwoorden.

Wat is een blog?
Een blog (of blogspot) is een geleidelijk groeiende website: er worden regelmatig nieuwe artikelen ('berichten' of 'blogs') op geplaatst; in het geval van de Lusthof der Muziek gaat een nieuw artikel doorgaans over een specifiek muzikaal handschrift of boekwerk.

Wat is een volger?
Als bezoeker kun je volger worden. Het is een van de manieren om de makers van een blog (en de rest van de wereld) je blijk van waardering te tonen. (De ervaring leert dat de meerderheid van de gebruikers erop lijkt te rekenen dat iemand anders dat in hun plaats wel zal doen. Heel begrijpelijk, maar onderschat niet de stimulerende werking van een bemoedigend woordje, al is het maar incidenteel!) Overigens betekent volger worden niet dat je automatisch een e-mailtje krijgt toegestuurd wanneer er een nieuw bericht verschijnt. Sterker nog, dat staat er feitelijk los van.

Kan ik automatisch een e-mailbericht krijgen bij het verschijnen van een nieuwe blogpost?
Zoals gezegd: volger worden betekent niet dat je automatisch op de hoogte wordt gehouden. Maar inmiddels kun je je via de startpagina eenvoudig voor een e-mailservice aanmelden. Vul eenvoudig je e-mailadres in in het veld 'Aanmelden voor e-mailberichten'. (En, geruststellend om te weten, onderaan ieder e-mailtje dat je ontvangt vind je een knop waarmee je je ook weer kunt afmelden.)

Tot voor kort was het lastig om een e-mailservice aan een blog toe te voegen. Zodoende dat de Vrolijke Plug er nogal wat mee heeft zitten experimenteren en rechtsboven op de startpagina ook een knop zit om je voor RSS-feed aan te melden. Het ziet ernaaruit dat de mogelijkheid om je gewoon via je e-mailadres aan te melden beter in de behoefte voorziet. De RSS-feeder zal daarom in de toekomst mogelijk worden verwijderd.

Wat is RSS?
Met RSS neem je een gratis abonnement op een blog: iedere keer dat er een nieuw bericht verschijnt word je daar automatisch van op de hoogte gebracht. Op de Lusthof der Muziek kun je dat doen via de icoontjes onder 'Aanmelden voor'.
De eenvoudigste (nou ja) manier om je aan te melden is door een e-mailadres bij google aan te maken (naam@gmail.com) en de instructies voor de google reader te volgen. Je hebt aanzienlijke controle over het soort berichten dat je wenst te ontvangen. Wil je eerst meer weten? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier.

Hoe plaats ik een reactie?
Reacties (tips, aanvullingen, een oordeel over de kwaliteit van het betreffende handschrift of boekwerk, gewoon een enthousiaste reactie, noem het maar op) stelt de Vrolijke Plug zeer op prijs. Dan weet hij immers dat hij het allemaal niet voor niks doet! Voordat je kunt reageren moet je je wel eerst aanmelden.