De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

24 oktober 2021

Update: veel bestanden weer toegankelijk!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lees dit eerst - Read this first:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dear visitor,
All links to Google Drive (and Dropbox) in the original posts are dead (although other links may still be working.) From know on, you can access those files through the following universal link (sources are in chronological order, sort of): Google Drive: Lusthof der Muziek.
You will also find a large collection of music transcribed in abc format there, which includes many of the best known Dutch music sources. Part of this collection is not present in any other format on the Lusthof. The zip file is titled @ Lusthof der Muziek - Volksmuziek in ABC-format. You will need an abc music program to view and play the scores. For more info: abcnotation.com. Many free alternatives available.
Enjoy!

De Vrolijke Plug

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Beste bezoeker,
Tot mijn verrassing wordt de Lusthof der Muziek nog altijd veel bezocht en gebruikt. Ik had geen idee - maar het is natuurlijk mooi nieuws! Alleen... deed ik deze ontdekking doordat een verandering in de beveiliging er onlangs voor zorgde dat de bestanden op Google Drive (en Dropbox) niet meer publiek toegankelijk waren, en de foutmeldingen begon binnen te stromen.

Dat probleem is nu opgelost. De meeste bestanden op Google Drive zijn weer toegankelijk, niet via de koppelingen onder de individuele berichten, maar rechtstreeks via deze koppeling: Google Drive: Lusthof der Muziek. De bestanden zijn min of meer chronologisch geordend - maar de jaartallen zijn slechts een indicatie!

Op dezelfde plek vind je ook een zip-bestand met een groot aantal handschriften en drukken in abc-formaat, inclusief talloze van de bekendste bronnen uit de Nederlandse volksmuziekgeschiedenis. Een aantal hiervan is in geen andere vorm op de Lusthof beschikbaar. Dit goudmijntje is getiteld @ Lusthof der Muziek - Volksmuziek in ABC-format. Je hebt een abc-muziekprogramma nodig om de bestanden als bladmuziek te kunnen lezen en afspelen. Hoe dat werkt vind je hier: abcnotation.com. De abc-muzikantengemeenschap is groot en actief. Er is zodoende keuze uit diverse gratis programma's.

Externe koppelingen werk ik niet langer bij, dat is teveel werk. Sommige doen het nog, andere niet; bij deze excuses voor eventuele teleurstellingen. Enig speurwerk op het web kan je vaak alsnog de gewenste vangst opleveren. En hopelijk is de beschikbaarheid van het belangrijkste materiaal nu toch weer voor een tijdje veiliggesteld...

Ben je door bladmuziek op De Lusthof der Muziek geinspireerd geraakt, en is het resultaat op youtube of zelfs een geluidsdrager terecht gekomen, dan vindt de Vrolijke Plug het leuk om dat te weten. Mail hem op de.vrolijk.plug [apenstaart] gmail punt com en dan verkondigen we het heugelijke nieuws hier op de site!

Met muzikale groet,

Mark van Nieuwstadt - de Vrolijke Plug

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geen opmerkingen:

Een reactie posten