verzameld door Harry Franken
Veldopname: 'En ik ging er lest op uit' door Driekske Roefs, Oirschot, 1982.
Meer veldopnamen vind je in het volksliedarchief.
Onversneden volksmuziek ditmaal. Harry Franken was een gedreven veldwerker uit de jaren zeventig en tachtig; een unieke verzameling vrome liederen, spotliederen, moordliederen, feestliederen en dansen van het Nederlandse en Belgische Kempen is het resultaat. Zijn gehele nalatenschap omvat zo'n 15.000 (!) liederen (bandopnamen, liedbladen, handschriften) en enkele tientallen dansen.
Een kijkje achter de schermen: Wè-nun Henk op bezoek in het archief van Harry Franken, op zoek naar de oorsprong van ‘De zwarte ruiter’:
Harry Franken verzamelde en publiceerde 'ongecensureerde' teksten (wat helaas verre van vanzelfsprekend is!) en voegde een uitvoerige inleiding en achtergrondinformatie toe. De overlap met de melodieën op de website van het volkliedarchief en in de uitgavereeks Van zingen en speule is beperkt.
Mark Söhngen & Mart Heijmans spelen hun eigen variant van ‘En ik ging er lest op reis’
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gegevens:
- Harry Franken (1978) Liederen en dansen uit de Kempen, 607 blz., Stichting Brabants Heem, Uitgeverij de Kempen, Hapert.
- Eenstemmige melodieën in moderne notatie; liederen en dansen uit de volksmond opgetekend, ook liederen zonder melodie, moderne notatie, ong. 400 melodieën.
- Liederenbank: titelgegevens, index van liedtitels, muzieknotaties
- Papieren heruitgave: Uitgeverij Veerhuis (De informatieve inleiding bij een heruitgave biedt vaak een belangrijke meerwaarde!)
- Achtergronden: Volksliedarchief
- Geluidsopnamen: Harry Frankens eigen Ut muziek, Kempisch volksorkest; de Spilzakken uit Hoogstraten: ‘De vagebond’; het roemruchte Dommelvolk; en een van de hipste onder de Nederlandse folkgroepen: Wè-nun Henk.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De Lusthof der Muziek
De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.
The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more
The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more
26 november 2010
Liederen en dansen uit de Kempen (1978)
Labels:
1914-heden,
bladmuziek,
boek,
Brabant (NL),
dansmuziek,
eenstemmig,
liederen,
liefdeslied,
Nederland,
speelmansmuziek,
straatlied,
viool,
volksmuziek,
Wè-nun Henk
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Op de cd 'Des avonds in klein maneschijn' van GROEF staat het nummer 'De Zwarte Ruiter'. De basis van de uitvoering is de versie van Harrie Franken. Een fragment is te beluisteren op:http://itunes.apple.com/nl/album/de-zwarte-ruiter/id354153773?i=354153864
BeantwoordenVerwijderenGuy Roelofs
Dag Guy,
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie, en sorry dat hij nu pas op de site verschijnt. Ik had hem nog niet ontdekt dankzij een functie in Blogspot die aan mijn aandacht was ontsnapt.