De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

9 februari 2011

Handschrift Camphuysen (na 1652)


Pagina uit het Handschrift Camphuysen uit de digitale collectie van de Universiteit Utrecht.

Het handschrift Camphuysen bevat klaviermuziek. Er staan psalmen en andere godvruchtige muziek in, met titels als De Mensch wiens Hert gelijck vruchtbaer aerd is, Een dorstig hert en Aij mij wat plagen, maar ook lichtere stukken als De soete meeremin en Brabantse dragonders mars.


Uitgevoerd door G. van Reenen en F. Smissaert.

Het handschrift is vernoemd naar de dichter Dirk Rafaelszoon Camphuysen (ong. 1586-1627), de auteur van Stichtelijcke rymen (1624), een van de belangrijkste geestelijke liedboeken van de 17e eeuw (en daarna), dat minstens 34 drukken onderging. Het handschrift is echter geschreven door iemand anders; het gaat om klavierbewerkingen van een aantal van de populaire (vaak wereldse) melodieën die Camphuysen in zijn boek gebruikte. Wie dat was zullen we wel nooit te weten komen.

Om dat gemis te boven te komen als troost een mooi tijdbeeld, een schildering van Jan Vermeer van een dame die - wie weet! - onder haar onschuldige uiterlijk misschien wel een dorstig hert had. (In ieder geval staat vast dat ze nooit kan hebben vermoed hoe mooi ze nog eens zou kleuren bij deze website!)

Jan Vermeer Vrouw achter een virginaal (1673)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gegevens
[Handschrift Camphuysen], voor klavier, na 1652. Modern notenschrift, 36 melodieën.
- Liederenbank: titelgegevens, index van liedtitels.
- Scans: Universiteit Utrecht, LBMUZ:Rar Mso 2.
- Achtergrond: A. Curtis (ed.), Nederlandse klaviermuziek uit de 16e en 17e eeuw. Amsterdam, 1961. Monumenta musica Neerlandica 3.
- Achtergrond: Rudi A. Rasch (1973) Some Notes on the Camphuysen Manuscript.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geen opmerkingen:

Een reactie posten