De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

15 februari 2011

Tromp & Korf, Op goede voet (1991)

Waterpas (comp. F. Tromp)(30 sec)

(Uitvoering: Vitriool, details onderaan de pagina)

Vanuit Amerika kreeg de Vrolijke Plug een verzoek om 19e- en 20e-eeuws Nederlands dansrepertoire. In antwoord daarop mag het pionierswerk van volksdansspecialiste Elsche Korf en terkharmonicaspeler Frans Tromp niet ontbreken - en laat nu juist de bladmuziek daarvan, ook al zijn sommige nummers zo recent dat er technisch gezien nog copyright op zal zitten, door de auteurs digitaal beschikbaar te zijn gesteld! 

Op goede voet bevat bladmuziek en dansbeschrijvingen van oude en nieuwe deunen (die laatste voornamelijk van de hand van Frans Tromp, maar er staat ook een melodie tussen uit de jonge jaren van Carel 'de-tranen-van-Maxima' Kraayenhof...). 

Volksdans niet elegant? Kom nou! Stijlvolle dansers uit Leeuwarden, ansicht, 1922.

(bron: Inoudeansichten.nl)


Frans Tromp mogen we wel de nestor van de Nederlandse trekharmonica noemen, een van de laatsten die nog met 'echte' volksmuzikanten heeft gespeeld. Hij en Elsche Korf waren samen de motor achter de overleving en herleving van de laat-19e-eeuwse volksdans. De bij het boek horende cd (door zijn trio Vitriool), waarop de nummers in dansante stijl zijn opgenomen, is dan ook een must voor iedereen die zich in de traditionele Nederlandse dansmuziek wil verdiepen.

Van alle soorten volksmuziek hebben veel mensen juist over dit repertoire misschien wel de grootste vooroordelen. En vertrouw me, ook de Vrolijke Plug vindt het geen plezier om naar de afgeplamuurde hoempa van een van creativiteit gespeende accordeonist te luisteren. Het subtiele spel op deze cd toont aan dat het gelukkig ook héél anders kan. Gun jezelf de tijd om de schoonheid van deze muziek te ontdekken en eventuele ingesleten associaties met jolige meedeiners van je af te schudden.

Overigens bouwen ook Elsche Korf en Frans Tromp verder op het werk van anderen: Jaap Kunst, de muziekwetenschapper die de term 'ethnomusicologie' introduceerde en beroemd werd met zijn onderzoek naar Indonesische gamelanmuziek, had zijn hart verknocht aan de Terschellingse muziektraditie en schreef er verschillende boeken over, waaronder in 1915 het eerste gedrukte werk met volkse dansmuziek in pakweg 150 jaar! (Waarover een andere keer meer.)

Een ander die genoemd moet worden, is de heer D.J. van der Ven, die in 1923 filmopnamen maakte op Terschelling (en die gemengde gevoelens oproept vanwege zijn dubieuze stellingname tijdens WOII). Het loont zeker de moeite om door te klikken op onderstaande link, met bijzondere opnamen van het Terschellinger feest Op'e Rîd. Met name het 'fragment 3 van Van der Ven 1923' geeft een uniek beeld van dit festijn dat jaarlijks in de openlucht werd gehouden. Er komen diverse volksdansen voorbij (voorzien van de bijhorende muziek, die later is toegevoegd). Dit is waarschijnlijk de beste indruk die u ooit zult kunnen krijgen van hoe uw overgrootouders zich in een ver verleden bij een feest zo ongeveer vermaakten...!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gegevens
Elsche Korf & Frans Tromp (1991) Op goede voet - Een maatje meer.
- Met muzieknotatie en dansbeschrijvingen; 20 melodieën, zowel oude als nieuwe.
- PDF: (Nederlands) (English)
- Melodienotatie in een computertaal: de Baviaen van Schurhoff (hiervoor heb je de gratis Myriad plug-in nodig).
- Papieren uitgave: Trad ft.
- Achtergronden: website van Elsche Korf.
- Diverse dansgroepen maken van dit repertoire gebruik. Ze zijn verenigd in twee organisaties, de meer traditionele Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland en de wat vrijzinnigere stichting Platform Nederlandse Folklore.
- Opnamen: Vitriool, Op Goede Voet, CD Syncoop 5751 CD 128.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3 opmerkingen:

 1. Hello, fantastic blog. Thank you for putting this out there. As another blogger, can I ask you how you embed the MP3 into your post, as you do in this post. Doing it as you do ... using it as an example ... is something I've been trying to learn.

  Thanks, Gary

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Gary,
  I do as follows:
  1) Subsrcibe to a web-based file hosting service (such as dropbox) and upload the audio-file.
  2) In your blog, place the following tekst between brackets <...>: embed width="250" src="LINK" autostart="false" type="audio/mpeg" loop="false" height="20"></embed
  (sorry for the slightly complicated way of putting things; thanks to blogspot, the html in this post simply disappears if I write the brackets where they should go...)
  3) return to the file hosting site, copy the link to your audio and paste it where the html says LINK.
  That should be all... Good luck!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Gary,
  Even better: follow the same recipe as above but with the following html between the <...>:

  embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.google.com/reader/ui/3523697345-audio-player.swf" quality="best" flashvars="audioUrl=LINK" width="400" height="27"></embed

  That way the audio only starts to load when the user clicks on it, which improves the speed of the page loading at the first viewing.

  BeantwoordenVerwijderen