De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

17 augustus 2011

Bert Aalbers - Paard van Marken (2007)

Bert Aalbers († 2007) was een sleutelfiguur in de Nederlandse folkrevival van de jaren zestig en zeventig. Hij speelde in diverse bands, zoals Crackerhash, Windkracht Acht en de Foo Foo Band.

Daarnaast (en daarvoor!) componeerde hij honderden deunen, met vooral Schotse, Franse en Nederlandse invloeden, zoals 'Trawler' - hier gespeeld door Peer van der Burgh op de concertina van Aalbers:


In Paard van Marken - dansdeuntjes en andere melodieën 1975 - 2005 staat een selectie van bijna 250 van zijn composities: hornpipes, jigs, reels, polka's, walsen, schleiffers, musettes en enkele slow airs. Het boek werd kort voor Aalbers' dood voltooid.

Trawler (met dank aan Pan records)
De meeste nummers die op de gelijknamige cd staan, zijn in het boek terug te vinden. Boek en cd zijn per e-mail te bestellen bij Pan records.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Op de website van Peter Koene vind je een hartverwarmend artikel over het muzikale werk en leven van Bert Aalbers.

Fragmenten van de cd Paard van Marken zijn te beluisteren bij Muziekweb.

Een cd van Crackerhash kun je beluisteren bij Fonos.nl.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geen opmerkingen:

Een reactie posten