De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

3 oktober 2011

Driesterrenbeleid: aanraders binnen een genre

Een toelichting

Voor niet-ingewijden kan het lastig zijn om een keuze te maken uit het almaar groeiende aanbod op de Lusthof der Muziek; daarmee zou de website zijn doel voorbij kunnen schieten.

Als hulpmiddel heeft de Vrolijke Plug bedacht de belangrijkste bronnen binnen een genre(!) met een drietal sterren extra eer toe te wuiven. Je vindt deze sterren in de inhoud.

Een muziekbron kan deze sterren verdienen omdat hij het mooiste repertoire uit een bepaalde tijd en stroming bevat, omdat er veel uit wordt gespeeld, historisch belangrijk is, omdat hij gewoon de enige binnen dat genre is, of om iedere andere reden die de Vrolijke Plug op dat moment van pas komt. Echter, houd je niet van het betreffende genre, dan zal ook een met sterren opgetuigde bron je koud laten: over smaak valt niet te twisten.

Kortom, een heerlijk subjectief eerbetoon. Evengoed zullen ingewijden het (hopelijk) vaak wel zo ongeveer met de gemaakte keuzes eens zijn. En anders is eenieder natuurlijk van harte welkom om een eigen favoriet naar voren te schuiven!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geen opmerkingen:

Een reactie posten