De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

26 juni 2013

Vele nieuwe transcripties

Afgaand op het aantal berichten in de afgelopen maanden zou je denken dat de Lusthof der Muziek een sluimerend bestaan leidt. Niets is echter minder waar: achter de schermen wordt er keihard aan nieuwe transcripties gewerkt. Met name trekharmonicaspeler Ad Kwakernaat heeft bergen werk verzet - en daar wordt de Vrolijke Plug heel vrolijk van:


Eerder werd hier al bericht over de drie 18e-eeuwse handschriften van de familie van Bolhuis uit Noord-Groningen. De afgelopen maanden heeft Ad van al deze muziekboekjes digitale transcripties gemaakt - een waar monnikenwerk: de verzameling van Van Bolhuis is de grootste private 18e-eeuwse verzameling speelmansmelodieën die we in Nederland kennen.

Maar Ad heeft zelfs nog meer werk verzet: ook het Dansboekje van Kooij, een 'Gitaarboekje' en de 'fragmenten van deel 7 & 8 van De Nieuwe Hollandsche Schouwburg' wisten niet aan zijn werklust te ontkomen en zijn nu in digitale vorm beschikbaar!

Een speciale vermelding verdient het door Ad getranscribeerde Achterhoekse handschrift van Jan Mentjot. Dit pianoboek, ooit ontdekt en bewerkt door de illustere componist Julius Röntgen, blijkt enkele verrassende muzikale schatten te herbergen!

Van iedere bron is een kant-en-klaar boekwerk beschikbaar in de vorm van een pdf, inclusief een inleiding en alle transcripties, klaar om afgedrukt te worden. Daarnaast zijn in de meeste gevallen computer-gegenereerde mp3-tjes beschikbaar om direct te beluisteren, en voor gebruik met muziekprogramma's van allerlei pluimage zijn de transcripties beschikbaar in abc, xml en myr.

We wensen je veel speel- en luisterplezier met al dit nieuwe materiaal!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bronnen

- Anoniem: Handschrift 'Muziekboekje met voornamelijk dansen, gezet voor de gitaar' (ca. 1850)
- Drie handschriften Bolhuis: (ca. 1730-'80) Bolhuis I, Bolhuis II en Bolhuis III
- Kooy: 'Dans-Boekje H.C. Kooy' (ca. 1900)
- Mentjot: 'Handschrift van Jan Mentjot' (ca 1771)
- De Nieuwe Hollandsche Schouwburg: fragmenten deel 7 & 8 (1765-'67)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geen opmerkingen:

Een reactie posten