De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

4 november 2013

Zingend door het leven en andere informatieve boeken

Het deed de Vrolijke Plug destijds de schellen van de ogen vallen, het fantastische boek Zingend door het leven van Natascha Veldhorst uit 2009: al die mensen op Oud-Hollandse schilderijen met hun gek vertrokken bekken, jong en oud, in hun eentje of in een groep, uit het raam leunend of aan tafel hangend, in een herberg of buiten in de natuur... die mensen waren stuk voor stuk aan het zingen!

Dit boek is nu gratis te downloaden (legaal!) via de website van de Amsterdam University Press: Zingend door het leven: Het Nederlandse liedboek in de Gouden Eeuw.

En als u toch op die website bent, loont het de moeite nog wat verder rond te kijken. Zo vindt u er ook:

Bloemendal & Korsten (2012) Joost van den Vondel (1587-1679): Dutch Playwright in the Golden Age

Deutsch & Weber (2010) Weana Tanz (Wiener Tänze)

Grijp & Willaert (2008) De fiere nachtegaal: Het Nederlandse lied in de middeleeuwen

Roberts (2012) Sex and Drugs before Rock 'n' Roll: Youth Culture and Masculinity during Holland's Golden Age

Veldhorst (2004) De perfecte verleiding: Muzikale scènes op het Amsterdams toneel in de 17e eeuw

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geen opmerkingen:

Een reactie posten