De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

4 januari 2011

Bolhuis III: Recueil de plusieurs pieces de musique (1739-1773)

Juni 2013: nieuwe transcripties beschikbaar!

Van de regentenfamilie Van Bolhuis uit Groningen zijn drie handschriften bekend. Het Recueil de plusieurs pieces de musique (hier in de LdM 'Van Bolhuis-III' genoemd) werd geschreven door Michel de Bolhuis en Jean de Bolhuis (sjiek op z'n Frans dus) en bevindt zich in de Groninger Archieven. De andere twee handschriften bevinden zich in de collectie-Vlam, die in het bezit is van het Nederlands Muziek Instituut. In de huidige tijd zijn ze nog nauwelijks gebruikt om uit te spelen.

Hs. Van Bolhuis-3, blz. 3


Michiel van Bolhuis was taalman (voorzitter) der Gezworene Gemeente Groningen (kiescollege) en ook redger (plattelandsrechter) te Warffum en mede-eigenaar van Rottumeroog.

Een tijdimpressie: Cornelis Troost, De Liereman (1745)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gegevens:
- Korte titel: Michel de Bolhuis (1739) Recueil de plusieurs pieces de musique consistans en marches, menuets, gigues, contredances, bourees, gavottes, airs &c (handschrift).
- Volledige titel: Recueil de plusieurs pieces de musique consistans en marches, menuets, gigues, contredances, bourees, gavottes, airs &c. choisies par Michel de Bolhuis 1739 / Cette collection avec une grande partie des plusieurs pieces de musique augmentée par Jean de Bolhuis fil de Michel de Bolhuis, 1773.
- Met muzieknotatie (moderne notatie), 420 melodieën (ong. 100 marsen, 200 menuetten, 21 gigues, etc.)
- Titelgegevens: Picarta

- Scans: Groninger Archief, in Djvu (om Djvu te bekijken heb je een programma als het gratis Windjview nodig.
- Transcriptie in PDF. (67 Mb)
- Transcriptie in musicXML.
- Transcriptie in mp3 - deel I. (135 Mb)
- Transcriptie in mp3 - deel II. (100 Mb)
- Transcriptie in mp3 - deel III. (93 Mb)
- Transcriptie in myr.
- Transcriptie in abc.

- Achtergronden: (Spinnen in het web: Groningse regenten, vanaf blz. 208)
- Achtergronden: Archieven.nl
- Geluidsopname: Törf: Schoon van de wind (1 nummer)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geen opmerkingen:

Een reactie posten